Nuo liepos gyventojams brangsta dujos ir elektra

  • sk012sc
  • Paskelbta prieš 2 metus

Elektra daugumai vartotojų nuo liepos brangs vidutiniškai apie 8 proc., o dujos namų ūkiams – 26-50 proc., pirmadienį patvirtino Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Valstybės valdoma elektros ir dujų tiekimo įmonė „Ignitis“ praneša, kad visuomeninio elektros tiekimo kaina nuo liepos 1 dienos vidutiniškai padidės apie 8,4 proc., o dujų – apie 36,8 proc.

Pasak bendrovės, standartinio namų ūkio, kuris per mėnesį sunaudoja vidutiniškai apie 100 kWh elektros, išlaidos padidės apie 1,16 euro.

„Ignitis“ nurodo, kad elektros kainos didėja namų ūkiams, kurie naudojasi bendrovės paslaugomis, – jų skaičius siekia apie 1,36 mln. Elektra brangsta dėl biržoje kylančių elektros kainų.

„Didžiausią įtaką elektros kainų pokyčiams turėjo daugiau kaip 18,77 proc. išaugusios elektros įsigijimo kainos „Nord Pool“ elektros energijos ir ateities sandorių biržose, į ką atsižvelgė VERT, nustatydama rinkos kainą antrajam šių metų pusmečiui“, – teigia „Ignitis“.

Tuo metu dujas maistui naudojantys gyventojai (iki 300 kubų per metus), per mėnesį vidutiniškai mokės 0,59 euro daugiau, o šildantys namus (iki 20 tūkst. kubų) – apie 14 eurų daugiau.

„Didžiausią įtaką dujų kainai lėmė pokyčiai Europos dujų biržose, nuo kurių priklauso ir įsigijimo kaina Lietuvoje. Kainų pokyčius didele dalimi lėmė mažėjantis COVID-19 pandemijos poveikis ekonomikai ir optimistinės nuotaikos dėl ūkio atsigavimo, taip pat užsitęsusi itin šalta žiema Europoje ir tuštesnės Europos požeminės dujų saugyklos“, – aiškina „Ignitis“.

Panašią poziciją pateikia ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.

„Tiek elektros, tiek dujų perskaičiavimas, kuris vykdomas metų viduryje ir tarifai, kurie įsigalioja nuo liepos 1 dienos, perskaičiuojami išimtinai dėl rinkoje esančių pokyčių, tai reiškia, priklausomai nuo tarptautinėse rinkose esančių naftos produktų, elektros biržose esančių kainų ir ateities sandorių prognozių. Kitaip sakant, reguliuojama dalis metų eigoje nėra perskaičiuojama. Šiandien tiek gamtinių dujų, tiek ir elektros tarifai didėja dėl to, kad išaugo pačio produkto kaina“, – teigia Energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius.

Nuo liepos dujų maistui gaminti kaina auga 26 proc. – nuo 50 iki 63 centų už kubinį metrą (su PVM), o pastovioji dalis lieka tokia pati – 56 centai.

Iki 20 tūkst. kubų dujų per metus (šildymui) suvartojantiems namų ūkiams kaina didės 46,4 proc. nuo 28 iki 41 cento, o sunaudojantiems daugiau – pusantro karto nuo 26 iki 39 centų, o pastovioji dalis išliks tokia pat – 3,99 euro.

Nuo šio sausio dujos brango mažiausiai jų suvartojantiems gyventojams, tuo metu kitoms grupėms kaina nesikeitė ar netgi mažėjo.

„Ignitis“ populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas didės 7,8 proc. (1,1 cento) iki 15,2 cento už kilovatvalandę (su PVM), dviejų laiko zonų – 9,9 proc. (1,6 cento) iki 17,7 cento (dienos) ir 6 proc. (0,6 cento) iki 10,6 cento (nakties ir savaitgalio), nurodoma VERT pažymoje.

Plano „namai“ vienos laiko zonos tarifas augs 7,1 proc. (0,9 cento) iki 13,6 cento, o dviejų laiko zonų – 8,9 proc. (1,3 cento) iki 15,9 cento (dienos) ir 4,3 proc. (0,4 cento) iki 9,7 cento (nakties). Abonentinis mokestis nesikeičia.

VERT teigimu, elektros įsigijimo kaina, dabar siekianti 4,240 cento už kWh, nuo liepos didėtų iki 5,036 cento, o jos augimą lemia didesnės ateities sandorių, apyvartinių taršos leidimų (ATL) kainos bei žaliavų – dujų, naftos, anglies – brangimas tarptautinėse rinkose.

Nuo šių metų pradžios elektros kainos viršutinė riba buitiniams vartotojams, perkantiems elektrą iš žemos įtampos tinklų, augo 4,5 proc., o „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas brango 2,9 proc. ir dabar kainuoja 14,1 centą už kWh (su PVM).

Paklausta apie augančias elektros ir dujų kainas, premjerė Ingrida Šimonytė atkreipė dėmesį, kas jos yra reguliuojamos nepriklausomo reguliuotojo, kuriam politikai negali daryti jokios įtakos.

„Nustatydamos kainų pokyčius, tos institucijos tikrai nuo Vyriausybės nepriklauso ir Vyriausybė į tą procesą nesikiša. Toliau jau finansinė parama, kuri yra reikalinga žmonėms, kuriems sunkiau susimokėti už kokias nors paslaugas, t.y. bendra schema, socialinės paramos mechanizmai. Bet į patį kainų nustatymą Vyriausybė tikrai nesikiša. Tam ir buvo sukurtas nepriklausomas reguliatorius, kad tai nebūtų daroma“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.

Šaltinis:
https://www.lrt.lt/naujienos/verslas/4/1421428/nuo...


Populiarūs produktai